Municipiul Baia Mare

Municipiul Baia Mare este resedinta judetului Maramures, un important centru urban din nord-vestul Romaniei. Este situat in partea vestica a judetului, in depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al Raului Sasar, la o altitudine medie de 228 m fata de nivelul marii, fiind cuprins de coordonatele geografice 47o39' - 47o48' latitudine nordica si 23o10' - 23o30' logitudine estica.

Baia Mare se intinde pe o suprafata de 23.471 ha. La nord se invecineaza cu Muntii Ignişului, la sud cu localitatile Recea si Grosi, la est cu orasul Baia Sprie si la vest cu orasul Tautii Magheraus. Este un insemnat nod rutier si feroviar.

Activitatilor economice traditionale de pana acum li se adauga altele noi, care se doresc integrate in economia zonei. Componenta culturala este deobsebit de importanta, iar invatamantul baimarean ocupa un loc de frunte la nivelul tarii. Populatia Baii Mari este la recenzarea din 2002 de 137.976 oameni. Minoritatile existente in Baia Mare sunt: maghiari, tigani, germani, ucrainieni. Din punct de vedere religios, la nivelul municipiului si-au manifestat apartenenta la urmatoarele religii: ortodoxa, groc-catolica, roman-catolica, reformata, baptista, penticostala, adventista de ziua a saptea. In dreapta avem stema orasului.

Web: http://ro.wikipedia.org/wiki/Baia_Mare

Primaria Municipiului Baia Mare se afla pe strada Gh. Sincai, nr. 37, vis-a-vis de Prefectura Judetului Maramures, in apropiere de Piata Revolutiei. Mai are cateva sedii secundare: Crisan - 2, Victoriei - 35, Progresului - 7B.

Primar Chereches Catalin

Web: http://www.baiamarecity.ro/

Monumentul ostasului roman din Baia Mare. Monumentul Ostasului Roman a fost ridicat la initiativa Comitetului de cultura si arta al regiunii Maramures si a fost dezvelit in preajma zilei de 23 august 1959, iar in anul urmator a primit forma actuala. Acesta este executat de sculptorul Andrei Ostap, in colaborare cu arhitectul A. Damboianu si montat de un colectiv de artisti de la Fondul Plastic Bucuresti. Este construit din piatra si ciment, avand in partea cea mai inalta 890 cm. Scenele de lupta si reconstructie sunt realizate in tehnica meplat. In cinstea eroilor cazuti la datorie in aceste lupte crancene din al doilea razboi mondial, in jurul acestui obiectiv s-au amenajat cruci memorative cu numele celor care si-au dat viata pentru integritatea si libertatea statului roman.

Turnul lui Stefan din Baia Mare. Situat in Piata Pacii, acesta reprezinta o anexa a Catedralei "Sfantul Stefan", ctitorita de lancu de Hunedoara in secolul al XV-lea. S-a impus in timp ca simbol al trainiciei orasului nostru. Este monumentul cel mai reprezentativ de arta medievala din Baia Mare, fiind construit in stil gotic si avand o inaltime de peste 40 m. Initial a servit pentru supravegherea strategica a orasului si pentru paza impotriva incendiilor. Acum, prin valoarea arhitecturala si istorica incarcata de semnificatii, Turnul Stefan vegheaza asupra locuitorilor orasului.

Web: http://ro.wikipedia.org/wiki/Turnul_Ştefan_din_Baia_Mare

Bazinul Olimpic Gheorghe Demeca din Baia Mare. 8 culoare de 50 m. Dotari: vestiare, sala masaj, sala de forta, sauna, cabinet medical, bar, garderoba pentru public, tribune 600 locuri, instalatii de incalzire, filtrare si tratare a apei.

Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Maramures

Web: http://www.dsjmaramures.ro/bazin-acoperit.html

Turnul Macelarilor din Baia Mare. Situat in Piata Izvoarelor, acest turn a fost inaltat in secolul al XV-lea. Legenda spune ca de aici s-ar fi tras glontul care l-a ucis pe Pintea Viteazul, haiduc al acestor meleaguri.

Teatrul Municipal din Baia Mare. Isi are sediul intr-o cladire adecvata, proeminenta ca stil si proportie, construita in forma actuala in anul 1967. Holul spatios de intrare este decorat in partea superioara cu o fresca policroma creata de pictorul Nicolae Apostol.

Director general este Frentiu Marilena.

Web: http://www.teatrulbm.ro/

Casa de Cultura din Baia Mare. Ridicata in anul 1971, aceasta are o sala de spectacole de 700 locuri, precum si o serie de sali pentru diverse activitati cultural-artistice, holurile spatioase, finisajele cu lambriuri din esente lemnoase constrastante si structura mestesugita a plafonului, cu o imensa dantelarie din piatra, confera edificiului o nota distincta de maretie.

Casa Iancu de Hunedoara este situata in Centrul Vechi al orasului, edificiu construit in anul 1446, reprezinta o parte a fostului castel medieval ridicat de voievod pentru sotia sa Elisabeta. In prezent, aici se organizeaza diverse expozitii, cladirea fiind parte integranta a Muzeului Judetean Maramures.

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare situat in b-dul Traian - 8. A luat fiinta in 6 noiembrie 1989. Expozitia de baza prezinta la parter alcatuirea geologica a nord-vestului României, sistematica mineralelor hidrotermale si zacamintele de metale neferoase de pe rama sudica a muntilor Oas- Gutâi precum si din Tibles si zona Borsa - Viseu.

Web: http://www.muzeuminbm.ro/

Parcul municipal Baia Mare situat langa cladirea Inspectoratului Scolar Judetean Maramures. Aici aveti posibilitatea de a va plimba cu trenuletul, de a juca un tenis de camp, de a va plimba, de a servi ceva la Athos, de a conversa cu cei dragi.

Sportul in Maramures

- Handbal Club Minaur Baia Mare: http://www.hcmbaiamare.ro/

- Fotbal Club Baia Mare: http://ro.wikipedia.org/wiki/FC_Baia_Mare

GOLD-PLAZA. Shopping & Entertrainment Center situat in str. Victoriei - 73, la intrarea in Baia Mare dinspre Satu Mare (pe langa Metro). Exista magazine cu haine, Cora, iar la ultimul etaj fast-food si cinema.

Web: http://www.goldplaza-baiamare.ro/

Kaufland situat langa Spitalul Judetean.

REAL situat in b-dul Bucuresti - 144.

Web: http://www.real.ro/

Metro situat in b-dul Independentei, DN1C, km 155.

Web: http://www.metro.ro/