MENIU 

 

Prima pagină

Maramureş

Baia Mare

Program

Comisia

Lot

Organizatori

Sponsori

Subiecte

Rezultate

Imagini

 

 

Realizat de:

Coroiu Mircea

mdcoroiu@yahoo.com

004.0735.802.341

 

Municipiul Baia Mare

Data publicării: 27.04.2013

Data ultimei actualizări: 01.05.2013

 

Municipiul Baia Mare este reşedinţa judeţului Maramureş, un important centru urban din nord-vestul României. Este situat în partea vestică a judeţului, în Depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al râului Săsar, la o altitudine medie de 228m faţă de nivelul mării, fiind cuprins de coordonatele geografice 47o35'-47o48' latitudine nordică şi 23o10'-23o30' longitudine estică. Baia Mare se întinde pe o suprafaţă de 23.471ha. La nord se învecinează cu Munţii Ignişului, la sud cu localităţile Recea şi Groşi, la est cu oraşul Baia Sprie şi la vest cu oraşul Tăuţii Măgherăuş. Este un însemnat bnod rutier şi feroviar.

Activităţilor economice tradiţionale de până acum li se adaugă altele noi, care se doresc integrate în economia zonei. Componenta culturală este deosebit de importantă, iar învăţământul băimărean ocupă un loc de frunte la nivelul ţării. Populaţia Băii Mari a fost la recenzarea din 2002 de 137.976 oameni. Minorităţile existente în Baia Mare sunt: maghiari, ţigano, germani, ucrainieni. Din punct de vedere religios, la nivelul municipiului, locuitorii şi-au manifestat apartenenţa la următoarele religii: ortodoxă, greco - catolică, romano - catolică, reformată, baptistă, penticostală, adventistă de ziua a şaptea. În dreapta avem stema oraşului.

Web: http://ro.wikipedia.org/wiki/Baia_Mare

Primăria Municipiului Baia Mare se află pe str. Gheorghe Şincai, nr. 37 vis-a-vis de Prefectura Judeţului Maramureş, în apropiere de Piaţa Revoluţiei. Mai are câteva sedii secundare: Crişan - 2, Victoriei - 35, Progresului - 7B.

Web: http://www.baiamarecity.ro/

Monumentul ostaşului român a fost ridicat la iniţiativa Comitetului de cultură şi artă a regiunii Maramureş şi a fost dezvelit în preajma zilei de 23 august 1959, iar în anul următor a primit formula actuală. Acesta este executat de sculptorul Andrei Ostap, în colaborare cu arhitectul A. Dâmboianu şi montat de un colectiv de artişti de la Fondul Plastic Bucureşti. Este construit din piatră şi ciment, având în partea cea mai înaltă 890cm. Scenele de luptă şi reconstrucţie sunt realizate în tehnică meplat. În cinstea eroilor căzuţi la datorie, în aceste lupte crâncene din al doilea război mondial, în jurul acestui obiectiv s-au amenajat cruci memorative cu numele celor care şi-au dat viaţa pentru integritatea şi libertatea poporului român.
Turnul lui Ştefan este situat în Piaţa Păcii, reprezentând o anexă a Catedralei "Sfântului Ştefan", ctitorită de Iancu de Hunedoara în secolul al XV-lea. S-a impus în timp ca simbol al trăiniciei oraşului nostru. Este monumentul cel mai reprezentativ de artă medievală din Baia Mare, fiind construit în stil gotic şi având o înălţime de peste 40m. Iniţial a servit pentru supravegherea strategică a oraşului şi pentru paza împotriva incendiilor. Acum, prin valoarea arhitecturală şi storică, încărcată de semnificaţii, Turnul lui Ştefan veghează asupra locuitorilor oraşului.

Web: http://ro.wikipedia.org/wiki/Turnul_%C5%9Etefan_din_Baia_Mare

Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş are de câţiva ani un nou sediu, la intrarea în Parcul Municipiului. Unităţile cu personalitate juridică pe care le coordonează snt în jur de 200.

Web: http://www.isjmm.ro

Universitatea de Nord din Baia Mare este de curând Centru Universitar Nord Baia Mare, filială a Universităţii Tehnice din Cluj Napoca. Facultăţile existente aici sunt: Facultatea de Inginerie, Facultatea de Resurse Minerale şi Mediu, Facultatea de Litere şi Facultatea de Ştiinţe.

Web: http://www.ubm.ro

Bazinul Olimpic "Gheorghe Demeca" are 8 culoare a 50m. Dotări: vestiare, sală masaj, sală forţă, saună, cabinet medical, garderobă pentru public, tribune a 600 locuri, instalaţii de încălzire, filtrare şi tratare a apei, fiind în grija Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Maramureş.

Web: http://www.dsjmaramures.ro/bazin-acoperit.html

Turnul măcelarilor este situat în Piaţa Izvolarelor, fiind înălţat în secolul al XV-lea. Legenda spune că de aici s-ar fi tras glonţul care l-a ucis pe Pintea Viteazul, haiduc al acestor meleaguri.

Teatrul Municipal din Baia Mare. Îşi are sediul într-o clădire adecvată, proeminentă ca stil şi proporţie, construită în forma actuală în anul 1967. Holul spaţios de intrare este decorat în partea superioară cu o frescă policromă creată de pictorul Nicolae Apostol.

Web: http://www.teatrulbm.ro/

Planetariul din Baia Mare este primul planetariu public din România, actualmente singurul din Transilvania.

Web: http://planetariubm.ro

Casa de Cultură din Baia Mare. Ridicată în anul 1971, aceasta are o sală de spectacole de 700 locuri, precum şi o serie de săli pentru diverse activităţi cultural-artistice, holurile spaţioase, finisajele cu lambriuri din esenţe lemnoase constrastante şi structura meşteşugită a plafonului, cu o imensă dantelărie din piatră, conferă edificiului o notă distinctă de măreţie.
Casa Iancu de Hunedoara este situată în Centrul Vechi al oraşului, edificiu construit în anul 1446, reprezintă o parte a fostului castel medieval ridicat de voievod pentru soţia sa Elisabeta. În prezent, aici se organizează diverse expoziţii, clădirea fiind parte integrantă a Muzeului Judeţean Maramureş.

Muzeul de Mineralogie din Baia Mare situat în Bulevardul Traian - 8. A luat fiinţă în 6 noiembrie 1989. Expoziţia de bază prezintă la parter alcătuirea geologică a nord-vestului României, sistematica mineralelor hidrotermale şi zăcămintele de metale neferoase de pe rama sudică a Munţilor Oaş - Gutâi, precum şi din Ţibleş şi zona Borşa - Vişeu.

Web: http://www.muzeuminbm.ro/
Parcul municipal Baia Mare situat lângă clădirea Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş. Aici aveţi posibilitatea de a vă plimba cu trenuleţul, de a juca un tenis de câmp, de a vă plimba, de a servi ceva la Athos, de a conversa cu cei dragi.

Sportul în Maramureş

- Handbal Club Minaur Baia Mare: http://www.hcmbaiamare.ro/

- Fotbal Club Baia Mare: http://ro.wikipedia.org/wiki/FC_Baia_Mare

GOLD-PLAZA. Shopping & Entertrainment Center situat în str. Victoriei - 73, la intrarea în Baia Mare dinspre Satu Mare (pe lânga Metro). Există magazine cu haine, Cora, iar la ultimul etaj fast-food şi cinema.

Web: http://www.goldplaza-baiamare.ro/
Kaufland are două locaţii: una situată lângă Spitalul Judeţean, iar celaltă în Hadvan.

REAL situat în Bulevardul Bucureşti - 144, la intrarea în Baia Mare dinspre Dej.

Web: http://www.real.ro/

Metro situat în Bulevardul Independenţei, DN1C, km 155.

Web: http://www.metro.ro/

 
View Larger Map

 

2013, Copyright CMD & ISJMM. All rights reserved.